Trainingstrajecten

 

De trainingstrajecten worden op maat en in co-creatie ontworpen. De gewenste resultaten van de opdrachtgever en de (leer)wensen van de deelnemers staan hierbij centraal. Ook zullen de fysieke- en eventueel online leeractiviteiten aansluiten bij de mogelijkheden en wensen van de opdrachtgever en deelnemers. Hierbij is veel aandacht voor tranferbevorderdende factoren en borging van het geleerde. Dit alles zal worden uitgewerkt in een offerte.Tijdens het traject wordt een veilige, stimulerende en open leeromgeving gefaciliteerd. Een omgeving waarin je jouw of jullie vaardigheden op het gebied van communicatie en samenwerking (verder) kunt ontwikkelen.

 

Mogelijke thema's voor trainingstrajecten op het gebied van persoonlijke effectiviteit, communicatie en samenwerking zijn:

  • Assertief en effectief communiceren
  • Patiëntgericht communiceren
  • Hanteren van agressief en ongewenst gedrag
  • Omgaan met emotionele gebeurtenissen
  • Gebruik maken van elkaars kernkwaliteiten (kernkwadranten en dubbelkwadranten)
  • Feedback geven en grenzen stellen (aanspreken)
  • Effectief beïnvloeden
  • Omgaan met veranderen (transities)

 


Coachingstrajecten

 

Het bijstaan en ondersteunen van mensen, in het aanboren van hun talenten en in hun ontwikkeling, zijn mijn drijfveren. Ik ben nieuwsgierig, belangstellend en uitnodigend. In het contact word ik graag geraakt door de echtheid van de mens. Ook vind ik het belangrijk de ander op een milde manier te confronteren, waardoor er beweging ontstaat. Tijdens het traject staat een omgeving waarin je jezelf kunt zijn en je (verder) kunt ontwikkelen binnen de eigen mogelijkheden centraal. Niet door instructies of dwingende adviezen maar door op basis van gelijkwaardigheid en in onderlinge interactie, situaties te analyseren, oplossingen te verkennen en in praktijk te brengen.

 

Aanpak

Voorafgaand aan een coachingstraject vindt een intake plaats. Hierin wordt de coachvraag (gezamenlijk) verkend, vastgesteld, de doelen geformuleerd en de werkwijze besproken. Dit zal worden uitgewerkt in een offerte.

Tijdens de gesprekken worden door de coachee actuele vragen ingebracht. Vanuit het teruggaan naar een situatie (concreet ervaren) volgt een fase van reflecteren. Er wordt teruggeblikt op het handelen en de betekenis die eraan wordt verleend. Ook zal de coachee regelmatig worden geconfronteerd met zijn/haar gedrag in de hier en nu situatie. Andere vergelijkbare situaties worden besproken en er wordt gekeken naar de gedragsalternatieven die de coachee tot zijn/haar beschikking heeft. Ten slotte zal de coachee in en buiten de coachingssituaties experimenteren met nieuw gedrag. De coachee is en blijft verantwoordelijk voor de keuzes die hij/zij maakt.

 

Mogelijke thema's voor coachingstrajecten op het gebied van persoonlijke effectiviteit, communicatie en samenwerking zijn:

  • Vitaliteit en veerkracht
  • Balans werk en privé
  • Assertiviteit
  • Grenzen stellen
  • Mensen meekrijgen met je ideeën
  • Feedback geven

Intervisie en groepsgesprekken 

 

Voorafgaand aan begeleide intervisie-trajecten en groepsgesprekken worden de doelen, de frequentie, de werkwijze en de mate van sturing  vastgesteld. Dit wordt uitgewerkt in een offerte. Tijdens de gesprekken is een veilige, stimulerende en open sfeer van groot belang.

 

Bij (begeleide) intervisie worden werkproblemen of vraagstukken binnen het werk met elkaar besproken, geanalyseerd en zullen tips worden gegeven aan degene die het probleem of vraagstuk inbrengt. Deze persoon bepaalt welke tips kunnen werken en maakt resultaatgerichte afspraken. Het van en met elkaar leren met behulp van een tevoren vastgestelde methodiek staat centraal.

 

Bij (begeleide) groepsgesprekken worden uiteenlopende ervaringen gedeeld tussen zorgvragers onderling en met naasten. Herkenning, erkenning en verbinding met elkaar zijn de belangrijkste doelen. "Ervaringen en emoties delen kan veel schelen."

  • Een mooi voorbeeld is het begeleiden van 'De Gedachtenkamer' binnen het Odensehuis Andante in Utrecht. Dit is een activiteit waarbij mensen met beginnende dementie en naasten hun gedachten, overpeinzingen en emoties kunnen delen. Er kunnen lichte, luchtige onderwerpen worden besproken of zwaardere thema's. Afhankelijk van datgene wat zich aandient.

Herkenning, erkenning en verbinding met elkaar zijn de belangrijkste doelen. "Ervaringen en emoties delen kan veel schelen."

  • Een mooi voorbeeld is het begeleiden van 'De Gedachtenkamer' binnen het Odensehuis Andante in Utrecht. Dit is een activiteit waarbij mensen met beginnende dementie en naasten hun gedachten, overpeinzingen en emoties kunnen delen. Er kunnen lichte, luchtige onderwerpen worden besproken of zwaardere thema's. Afhankelijk van datgene wat zich aandient. Artikel NRC 'Dementie gooit het hele leven overhoop' van 17 september 2021.